На шестия в света по роботика и създател на организацията „Спейсър“ – Димитър Рангелов, му хрумва идеята за компютърно приложение в помощ на страдащите от „цветна слепота“. Споделя я с човека зад софтуера Iris -Даниел Георгиев и заедно доразвиват безплатния, първи в света, проект.

Димитър е дванадесетокласник в Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Капитан на старшия отбор по роботика, участвал в Международния симпозиум по роботика „Роботор 2016“. Интересува се от съвременни технологии с мисия и до момента е разработил слушалки, чрез които музиката минава през мозъчната кора вместо през тъпанчето, които обаче не виждат бял свят, тъй като американска компания го изпреварва с произ

Той не се отказва от разработването на технологични нововъведения и преценява, че за иновативната си идея за създаване на софтуер за далтонисти ще потърси помощта на Даниел Георгиев – основател на компютърното приложение за защита на очите Iris.

Дисхроматопсията или т.нар. „цветна слепота” е отклонение в зрението, водещо до невъзможност да се обособяват дадени цветове. Разпространеното наименование на заболяването е далтонизъм. Понятието носи името на англичанина Джон Далтон и всъщност представлява частична цветна слепота – неспособност да се различава зеленият цвят. Вроденият дефект на зрителния нерв е нелечим, но може да се облекчи работата на окото.

Задачата на софтуера Vision е при работа на компютър да раздалечава максимално цветовете, което да подпомогне различаването на повече нюанси. Продуктът е стартирал преди около месец и половина, безплатен е и желаещите да се възползват от него предварително преминават през тест за проверка на степента на увреждане на цветовото реагиране на окото. Досега статистиката на двамата разработчици показва, че най-честият симптом е нечувствителност към зеления цвят и се надяват разработката да достигне до максимален брой засегнати от заболяването.

Автор: Рая Джурова-Рождественска

Източник: uspelite.bg