„Училище за работа“ ще подготвя младежи за пазара на труда

Специалисти в различни професионални области ще обучават младежи, които са на път да напуснат социалните институции в страната, в рамките на програмата „Училище за работа“. Това разказа Благовеста Пугьова, председател на фондация „Подарете книга“. Най-голям е напливът за готварството, обясни тя. „Ще им предложим единия от курсовете да е IT курс – базово програмиране за онези, които са по-напреднали. Ще започнем да им преподаваме как да си направят сайт например, съвсем простички задачи, за да видят резултата.

Мотивация с морков – първо им показваме какво е да си програмист, а тези, които проявят интерес, започваме да ги обучаваме сериозно. Всъщност това се случва и с останалите курсове”, допълни Пугьова. Според нея това ще стимулира младите хора да поддържат висок успех в училище, защото ще виждат връзката между образованието и работата, за да имат реален шанс да се реализират.

В програмата ще бъдат обхванати близо 45 младежи на възраст от 16 до 19 години от домовете в софийското село Доганово, Враца, Варна, Якоруда и Благоевград. В началото на септември те ще пристигнат в София за една седмица и ще бъдат наети като стажанти.

Освен това младите хора ще имат възможност да посещават курсове по български език, за да се научат да пишат CV и мотивационно писмо при кандидатстване за работа, както и да се срещат с доброволци, които могат да им предадат своя опит в различни области. По-късно младежите ще имат възможност да продължат да посещават професионални курсове в градовете, в които живеят, като ще получат сертификати за успешно преминатото обучение.

Програмата „Училище за работа“ е огледална на онази, която организацията стартира миналата година – „И после работа“. Много доброволци са успели да мотивират младежите да започват професионален курс и дори са им помогнали да си намерят работа.

Голяма част от тийнейджърите, които през 2013 г. са преминали през програмата „И после работа“, са успели да намерят препитание, категорична е Пугьова. Една част от тях са се захванали с готварство, други са се захванали със строителство, а трети тестват софтуер с идеята в някакъв момент да станат програмисти.

 

Източник: Новинар

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории