По-големи начални заплати за учители

„Тази година в бюджета е заложено увеличение на началните заплати на започващите кариерата преподаватели, защото те са най-ниски. Синдикатите предлагат от 1 юли с 5 процента да се увеличат заплатите на всички учители, но в бюджета не са заложени такива средства. В министерството се правят разчети и аз мога да гарантирам две неща – че ще се вдигнат началните заплати и че са осигурени 10 милиона лева, необходими за изплащане на досегашните заплати на учителите до края на 2014 г. Нека да припомня и друго – в делегираните бюджети е заложено да обвържем до известна степен учителските възнаграждения с качеството на образование, не може само да увеличаваме заплати, без да увеличаваме качеството“. Това заяви в отговор на въпрос за увеличение на учителските заплати министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Тя беше категорична, че всички зрелостници, които заявят искането си да се явят на повече от една матура по желание, ще имат възможност да го направят.
Министър Клисарова отговори на журналистически въпроси след подписването на договор за сътрудничество между Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ и Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. Идеята е двете учебни заведения да работят за уеднаквяване на учебните планове, програми и практики. „Мисля че това е много добър модел и на колкото повече места се приложи ще бъде по-добре, защото помага и на средното, и на висшето образование. Гордост за Варна е, че знакова гимназия и знаково висше училище направиха първите крачки в това отношение“, каза проф. Клисрова.
Във Варна тя се срещна и с учители по история, с които обсъди как трябва да бъде структурирано обучението по предмета в училище. По-късно тя разговаря с деца и учители от Основно училище „Св. Патриарх Евтимий“. Преди седмици учениците станаха инициатори на благотворителна акция за набиране на средства за вечен огън и гвардейска охрана пред паметника на Васил Левски в София. „Благодаря ви за тази идея, защото тя доказва, че сте истински родолюбци, което се дължи както на вашите родители, така и на вашите учители, за което ги поздравявам“, заяви министърът. Тя предложи заедно с децата да измислят идея за инициатива, която да се случва в един и същи час във всички градове в страната в Деня на Левски – 19 февруари.
Проф. Клисарова участва и в среща с директори на варненски училища. По време на дискусията тя отговори на въпроси, свързани с подготвяния проект на закон за училищното образование, обвързване на качеството на образование с делегираните бюджети, учителските заплати и др.

 

Източник: МОН

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории