Националният оперативен щаб ще предложи на Министерския съвет извънредната епидемична обстановка да се удължи с три месеца. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

„Има лоши тенденции, свързани с новия щам, който се разпространява много по-лесно и много по-бързо. Ако това се случи в България, а според наши предварителни данни, с голяма вероятност допускаме, че вече е тук, би поставило пред изключително сериозна опасност бъдещите протипоепидемични мерки. В държавите с приложени строги противоепидемични мерки резултатите не са много добри“, добави той.

„Мерките ще бъдат продължени и след 31 януари, но част от тях може да се отхлабят – в областта на образованието, на здравеопазването, на спорта и на културата“, поясни министър Ангелов.

Той коментира и изпълнението на Националния ваксинационен план. Според министъра той се изпълнява добре, с изключенията, които бяха обществено огласени и за които са наложени санкции.
„Когато първите 35 хиляди дози ваксина пристигнаха в България, сериозно обсъждахме дали всички те да бъдат направени като първа доза или да гарантираме и втора доза от тях“, обясни здравният министър.

По думите му, анализирайки ситуацията с регулярността на доставките и стъпвайки на минал опит, е допусната възможността, че може да има забавяне на доставките. „Оказахме се прави“, посочи министър Ангелов и обясни, че ако всички първоначално получени дози са били приложени веднага, сега 17 хиляди българи нямаше да могат да получат втората доза от ваксината. Заради забавяне на доставките от първата фирма в Италия, например, сериозно е нарушен ваксинационният план и втората доза не може да се направи навреме, което компрометира изграждането на имунитет. Това, на практика, е провал на ваксинацията“, добави още той.

Когато се регистрира и третата ваксина – от екипа в Оксфорд, очакваме много големи доставки в България и ще започнем да ваксинираме масово, допълни министър Ангелов и посочи, че до края на този месец се очаква да има решение за третата ваксина.

Източник: Мениджър