По-добрите условия на труд водят до по-висока производителност на труда

По-добрите условия на труд водят до по-висока производителност на труда и по-малко загубени работни дни в следствие на трудов травматизъм и професионални заболявания, подчерта заместник-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова по време на заключителната пресконферецния по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа”, която се проведе на 13 май 2014 г. Във форума участваха изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда” Румяна Михайлова и Юлия Флинтроп, представител на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа и част от проекта OiRA.

„С реализацията на проект „Превенция за безопасност и здраве при работа” правителството прави нова крачка към постигане на една от големите си цели – подпомагане на българския бизнес в повишаването на неговата конкурентноспособност”, заяви заместник-министър Дянкова. Тя допълни, че усилията са насочени към подкрепа главно на малкия и среден бизнес.

„Бихме искали да поздравим българската Инспекция по труда за отличния й проект за подобряване на здравето и безопасността при работа в България. Проектът е много мащабен и направеното по него е много стойностно. Той е отличен пример за това как могат да бъдат използвани европейските фондове за подобряване на безопасността и здравето при работа в държавите-членки. Европейската агенция по безопасност и здраве при работа е щастлива, че може да подкрепи един от компонентите на този проект”, обясни уникалността на проекта Юлия Флинтроп. Той осигурява онлайн платформата, през която българските инструменти ще стигнат до европейските работодатели.

Чрез проекта „Превенция за безопасност и здраве при работа” България ще осигури на европейския бизнес разработени инструменти за оценка на риска в 30 икономически дейности, които са определени за едни от най-опасните у нас на базата на мащабно проучване за условията на труд сред над 200 000 работещи. Това стана ясно по време на заключителната пресконференция по проект BG051PO001-2.3.01 „Превенция за безопасност и здраве при работа”. Той е разработен от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” и финансиран с почти 14 млн. лв. по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Според индикаторите на проекта инструментите трябваше да са само 12.

248 предприятия вместо заложените 30 вече са внедрили разработените 13 модела на системи за безопасност и здраве при работа. Чрез тях работодателите могат по-лесно и отново без нуждата от външни консултанти да управляват дейността си за подобряване на работната среда.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории