Увеличават минималния осигурителен доход за браншове без споразумение

Ще има административно увеличение на минималния осигурителен доход (МОД) в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати през последните две и повече години, съобщи на пресконференция на 18 август 2014 г. вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. В отговор на журналистически въпрос той посочи, че го притеснява тенденцията на умишлено недоговаряне в някои икономически дейности, защото през последните две години в секторите без споразумение МОД не е бил повишаван. „Така има опасност тази система и нейният ефект да бъдат дискредитирани“, отбеляза вицепремиерът.

 

Работната група за определяне на МОД за 2015 г. ще заседава на 27 август т.г. Министър Христосков апелира до тогава да се подпишат колкото е възможно повече споразумения. До момента е постигнат консенсус за 35 икономически дейности, в които работят около 1 милион души. Средният процент на нарастване за тях е 4.1%. Заместник-министър Румяна Георгиева допълни, че под 1% увеличение е договорено в секторите строителство, хотелиерство и ресторантьорство, производство на хлебни продукти. Висок ръст на МОД има в производството на електрически съоръжения (12.6%), в производство на компютри и комуникационна техника (11.3%) и в селското стопанство (8.3%).

 

Министър Христосков съобщи последни данни за изплащането на еднократна финансова помощ от 325 лв. в пострадалите от наводнения райони. Към момента са приети общо 1383 молби. „Парите са изплатени на 1131 души, а останалите ще получат обезщетенията си през следващите дни“, увери вицепремиерът. Той припомни, че в засегнатия регион на субсидирани от държавата работни места са наети 745 души. Голяма част от тях са пряко ангажирани с отстраняването на последствията от наводненията. Отделно с такива дейности са заети 1198 човека, които получават месечни социални помощи и са длъжни да полагат общественополезен труд по 4 часа в 14 дни от месеца.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории