18.01. 22 г.

Депутатите приеха на първо четене удължаване до края на март тази година действието на Бюджет 2021 г, както и бюджета на НЗОК и ДОО за миналата година. Така плащанията и доходите ще бъдат гарантирани, но няма да могат да бъдат променяни. Това няма да важи за възнагражденията на личните асистенти на хората с увреждания, тъй като народните представители се обединиха, че ще гласуват увеличението на средствата за това на второ четене.

Удължаването на бюджетите от миналата година се налага, след като дълго време нямаше редовно правителство, което да подготви проектите навреме, за да могат да бъдат гласувани преди края на декември.

За по-високи заплати за личните асистенти апелира и Омбудсманът на Репубика България д-р Диана Ковачева, която изпрати становище до председателите и депутатите от парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика и по бюджет и финанси, в което тя настоя още от 1 януари 2022 г. да се гарантира правото на достойно заплащане на личните асистенти. В становището бе отбелязано, че постъпващите жалби в институцията на Омбудсмана е безспорно констатирано, че значителен брой от хората с увреждания срещат сериозни затруднения да си намерят асистенти, като една от основните причини е размерът на възнагражденията, съпоставен с огромната тежест и отговорност на изпълняваната дейност.

Източник:Правителствена пресслужба