Увеличението на пенсиите няма да ограничи енергийните помощи

„Увеличението на пенсиите с 2,7 на сто от 1 юли 2014 г. няма да се отрази на правото на хората да получават енергийни помощи. Тези, които са получавали такава помощ през миналия отоплителен сезон, ще ги получават и през този, ако нямат промени в другите си доходи“, заяви днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия. Размерът на помощта за отопление ще бъде коригиран, ако електроенергията поскъпне. „При промяна на цената например с 5 процента, месечната помощ ще се повиши от 65,72 лв. на 69,01 лв. За това ще бъдат необходими още 4 млн. лв. от бюджета“, обясни министър Христосков. Той допълни, че служебното правителство подготвя актуализация на държавния бюджет.

„Към днешна дата няма никаква опасност за пенсиите и социалните плащания. В бюджета на НОИ постъпленията са такива, каквито е предвидено да бъдат. През септември изплащането на пенсиите дори започна по-рано“, каза министър Христосков. „През август социалните бяха изплатени навреме, така ще бъде и през септември и през октомври“, категоричен бе той. По неговите думи при плащанията приоритет ще имат семейните помощи за деца, след това интеграционните добавки на хората с увреждания, месечните социални помощи и помощите за отопление.

„Всички осигурителни системи в Европа са свързани със старост. Пенсия се дава за това, че човекът е възрастен. Системи, основани само върху прослужени години, имаше в миналото. В България сега е така за служителите в специалните ведомства, които, за да се пенсионират, трябва да имат само 27 години осигурителен стаж, две трети от който да е кадрови“, обясни министър Христосков в отговор на зрителски въпрос. Той изрази експертното си мнение, че трябва да бъде въведена минимална възраст за пенсиониране и в специалните ведомства, тъй като България е шампион по ранно пенсиониращи се хора – ефективната средна възраст за пенсиониране в нашата страна е под 60 години.

Министър Христосков припомни, че е привърженик на автоматичните механизми в осигурителната система, при които повишаването на очакваната продължителност на живота да води до повишаване на възрастта за пенсиониране. „Няма опасност пенсионната система в България да фалира и да няма пари за пенсии, дори и след 2030”, каза той в отговор на въпрос за Националната стратегия за демографско развитие на населението.

Вицепремиерът съобщи данни за изплатените еднократни помощи от 325 лв. във връзка с наводненията в страната. „Общо 2229 пострадали от бедствията през юни и август вече са получили еднократна помощ. Социалните работници са на място в селищата, засегнати от последните наводнения миналата седмица, помагат на хората да попълнят документите и приемат молби“, увери вицепремиерът Христосков. Очаква се да бъдат подпомогнати общо около 4000 семейства на обща стойност от 1,3 млн. лв.

Подготвяме промяна в условията за получаването на еднократната помощ за майки-студентки, която в момента е 2880 лв. Тъй като с това право масово се злоупотребява, идеята е едната част от помощта да се изплаща със заверка на първия семестър, а втората – на втория, сподели министърът. За целта обаче е необходим ремонт в законодателството.

„Предвидено е увеличение на минималната работна заплата с 40 лв. от 2015 г. Личното ми мнение е, че е възможна минимална работна заплата от 400 лв.“, сподели министър Христосков. Той посочи, че дори в местата с висока безработица има доста незаети работни места, защото младите хора не искат да работят за толкова малко пари. Вместо това те заминават да търсят работа в други държави със значително по-високи възнаграждения. „В бюджета за следващата година ще заложим увеличение на заплатите на социалните работници. Над 10 000 човека работят в системата на МТСП и НОИ“, уточни министър Христосков.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории