В Благоевград се проведе регионален форум „Социално предприемачество“, организиран от Сдружението на югозападните общини. В рамките на форума са обсъдени актуални теми, сред които необходимите промени в нормативната уредба с цел развитие на социалното предприемачество, популяризиране на успешните европейски практики и възможностите да бъдат адаптирани и прилагани в България, разширяване на ресурсите за развитие на социалното предприемачество, както и възможностите за подпомагане на социалното сближаване в региона.

В събитието са участвали представители на общини и на социални предприятия, като някои от тях са представили своите продукти и услуги. Форумът е организиран и проведен в изпълнение на дейностите на проект „Моето хоби е моя професия – представяне на услуги за интернет бизнеси“, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г.

В интервю за Радио Благоевград Любица Томова, изпълнителен директор на СЮЗО, маркира, че към 2015 година, когато Сдружението създава мрежата за социално предприемачество, в Югозападния регион има само 5 социални предприятия и 4 трудово-производителни кооперации на инвалиди. Към днешна дата има още 21 новосъздадени в региона. Тя подчертава, че не е случайно, че социалното предприемачество е във фокуса на ЕС и от това в голяма степен ще зависи местното развитие, „т. е. не само социално отговорен бизнес, но и бизнес, който разрешава реални социални проблеми“.

Повече може да научите от репортажа на Лалка Радкова тук.

Източник: БНР, 19.09.2019 г.