В интервю министър Сачева говори за мерките, които се предприемат в условията на извънредно положениеВ интервю за „Тази сутрин“ по Би Ти Ви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева говори за всички мерки, които предприема държавата в условията на извънредно положение, за подкрепата за най-уязвимите групи и за настоящата ситуация. В разговора Сачева коментира наложеното от президента вето върху текстове от Закона за мерките и действията по време на въведеното на 13 март извънредно положение.

По отношение на системата за социално подпомагане министърът отбеляза, че над 20 000 души получават топъл обяд и има допълнителни мерки в домовете за възрастни хора.

Министър Сачева съобщи, че се увеличава броят на безработните, като 1300 души са регистрирани като безработни за последния петък. Тя допълни, че част от бизнесите обаче се трансформират и има търсене на хора. Сачева увери, че има готовност да се подпомогнат обезщетенията за безработица чрез ОП РЧР. Тя потвърди и мярката, според която ще се изплащат 60 % от заплатите на хората, които временно не работят, но ще се върнат на работа след извънредното положение. Но ако работодателят не изплаща 40 % или закрие работното място след този период, ще се наложи да връща парите на държавата.

За хората, които трябва да са на работните си места се обмисля осигуряването на възможност да ползват защитени детски градини.

Цялото интервю може да гледате ТУК.

Източник: btv, 23.03.2020 г.