В качествената грижа за лежащо болни хора изключително важно е използването на изпитани продукти, които да осигуряват комфорт на болния и да улесняват персонала. За продуктите на Seni  разговаряме с д-р  Николай Томов – общопрактикуващ лекар, който споделя професионалния си опит и съвети при обгрижването на хора с инконтиненция:

Д-р Томов, какво представлява инконтиненцията?

Инконтиненцията е състояние на незадържане на урина. Получава се поради различни причини – може да бъде от централен или от локален произход. Целият акт на уриниране е една реглексна верига. Тя се контролира от мозъка, от централната нервна система и преминава през много нива, за да достигне до пикочния мехур. От тази рефлексна верига зависи отделянето на уруна и когато тя работи нормално, тогава се случва волевото отделяне. В противен случай, когато отсъства волево отделяне, става въпрос за инконтиненция, която може да бъде в резултат от травми на централната нервна система /главния, гръбначния мозък/ или от поражения на пикочния мехур, уретерите или уретрата.  Инконтиненцията може да се дължи също и на неврологични и урологични заболявания.

Защо е важно при наличие на инконтиненция да се прилагат правилните подходи и решения?

Когато човек не може да контролира отделянето на урина, тя може да се отделя по всяко едно време. Ако малкият таз не е защитен, урината ще се излива безконтролно, а в нея се съдържат вещества, които дразнят кожата и предизвикват реакция. Когато кожата не е защитена от неволево отделяне на урина, това може да доведе до сериозни проблеми.

Как продуктите на Seni гарантират качествена грижа за хората, страдащи от инконтиненция?

За да се гарантира добра грижа е изключително важна защита на кожата при хора с инконтиненция. Това е основно изискване при избор на правилния продукт. Трябва да има достатъчно добра попиваемост на течността, за да не се отделя извън рамките му. Необходимо е попиваемостта да е такава, че да не се задържа върху кожата. Много от хората с подобен проблем водят активен начин на живот сред обществото, а  урината има специфичен мирис, което би създало голямо неудобство. Освен горепосочените предимства, продуктите на Seni имат материя, която задържа неприятните миризми.

Един човек на легло е в тясна взаимовръзка с хората, които полагат грижи за тях. Грижата за тях, включително и избора на продукти за спрявяне с инконтиненцията, трябва да бъде водена от чувството за емпатия и желанието болният да се чувства възможно най-добре и да не изпитва неудобство. В този смисъл е важно използваните продукти да улесняват човека, които полага грижи, да не му създава допълнително напрежение, за да може да се изгражда по-добра емоционална връзка между него и хората, които имат нужда от тези грижи.

Продуктите на Seni са изключително разнообразни и предлагат решения за всички видове инконтиненция /инцидентна, средна и тежка степен/. За всяка една степен има различни решения – урологични подложки за жени и мъже урологично бельо и козметика, подходяща за поддържане на хигиената на лежащо болни хора.

Нека се върнем към изискванията към продуктите за грижа за хората с инконтиненция. Споделям част и от моя опит в грижата за своята дъщеря. Първоначално използвах масово разпространени продукти в аптечната мрежа, но  с напредването на възрастта установих, че те не дават решение, защото материята им е на базата на найлон. Като материал найлонът в този случай не е препоръчителен като основна част от памперсите, защото създава среда, в която кожата не може да диша и да поддържа нормална температура. Използването на продукти, които съдържат основно найлон,  създава условия за мацерация на кожата. Мацерация се получава, когато се задържа течност в кожата, след което тя губи еластичност и защитните си сили. Със задържане на течност в кожата се създават предпоставки за раздразнение, а на по-късен етап декубитални рани. За Seni разбрах от мои познати, които имаха дете със същия проблем като моето. Веднага забелязах предимствата – различните степени на попиваемост, материята им и хидрофобните им краища, които отблъскват влагата и не позволяват течността да изтича. Урологичните продукти на Seni разпределят равномерно течността, за да не се събира на едно място и да създава неудобство. И не на последно място е способността им да не допускат разпространение на неприятни миризми.

В серията Super Seni има четири вида попиващ капацитат. Тези опции дават възможност да се избира подходящия продукт в зависимост от това дали се използва през деня или през нощта. Ако няма възможност за честа смяна, може да се използва памперс с по-висока попиваемост. Тази опция е подходяща за грижата за хора в медицински центрове и домове, в които болните са много, а неголям като брой персонал трябва да го обслужва.

Друго важно предимство на Seni е тяхната еластичност и способността им да пасват на всяко тяло с еластичния колан и устойчивите лепенки, които не позволяват разместване. Seni са дискретни и в разновидностите им, подходящи за употреба през деня, не се забелязват от останалите.

По отношение на финансовата част при избора на продукти за хора с инконтиненция, Seni е правилният избор, защото използването на продукти, които са на по-ниска цена, но не са качествени, неминуемо предизвиква мацерация на кожата, което от своя страна довежда до декубитуси. Този тип рани трудно се обработват, изискват месеци грижи, като трябва да се третират със специални медицински продукти, за които е необходими повече средства и усилия. Ако пресметнем парите, които се влагат в тази посока, то лечението се оскъпява допълнително. В медицината едно от златните правила гласи, че профилактиката е най-важна, защото стигне ли се до лечение, тогава проблемите се задълбочават.

Използването на изпитани продукти като Seni е гаранция за по-качествен живот на нуждаещите се, осигурява по-лесни грижи и спестява много проблеми в бъдеще.

katalog Seni Tr

11.05.202г.