Добрата грижа за лежащо болни хора изисква ползването на продукти с утвърдено качество, които да осигуряват комфорт на болните и да улесняват близките или персонала при обгрижването им.

За продуктите на Seni  разразговаряме с д-р Николай Томов, общопрактикуващ лекар, който споделя професионалния си опит и съвети за пациенти с инконтиненцията:

Д-р Томов, какво представлява инконтиненцията?

Инконтиненцията е състояние на неволно изпускане на урина. Получава се поради различни причини – може да бъде от централен или от локален произход. Целият акт на уриниране е една рефлексна верига. Тя се контролира от мозъка и преминава през много нива, за да достигне до пикочния мехур. От тази рефлексна верига зависи отделянето на урина и когато тя работи нормално, тогава се случва волевото отделяне. В противен случай, когато е налице неволево отделяне, става въпрос за инконтиненция. Тя може да бъде резултат от заболявания на централната нервна система /главния, гръбначния мозък/ или на урологични заболявания, свързани със заболявания или увреждания на нервите и мускулатурата.

Защо е важно при наличие на инконтиненция да се прилагат правилните подходи и решения?

Когато не може да се контролира отделянето на урина, тя може да се отделя по всяко време. Ако малкият таз не е защитен, урината ще се излива безконтролно, а в нея се съдържат вещества, които дразнят кожата и предизвикват реакция. Когато кожата не е защитена от неволево отделяне на урина, това може да доведе до сериозни проблеми. Това важи и за дефекацията при по-тежко болни.

Резултатът е влошаването на качеството на живот на болния от една страна, а от друга – необходимостта от полагането на ежедневни грижи от близките и обслужващия персонал. Качеството на живот на болния при сходни състояния може да варира в широк диапазон в зависимост от избора на продуктите, които се ползват. Същото се отнася и до усилията, които се полагат за обгрижването на болния. Един човек на легло е в тясна взаимовръзка с хората, които се грижат за него. Усилията, полагани за него, включително и избора на подходящи продукти е отговорна задача, изпълнението на която трябва да се мотивира от чувството за емпатия и желанието болният да се чувства възможно най-добре и да не изпитва неудобство. В този смисъл използването на добри продукти повишава качеството на живот на болния и улесняват човека, който полага грижи за него, спестяват му допълнително напрежение и помага за изграждането на по-добра, включително емоционална, двустранна връзка.

Как продуктите на Seni гарантират качествена грижа за хората, страдащи от инконтиненция?

За да се гарантира добра грижа и качество на живот е изключително важнo защитата на кожата при хора с инконтиненция. Това е основно изискване при избор на правилния продукт. Трябва да има достатъчно добра попиваемост на подложката, пелената или специалното бельо, за да не се задържа влага по кожата от една страна, а от друга – да не пропуска течността. Следва да се подчертае, че много от хората с подобен проблем водят активен начин на живот, което повишава допълнително изискванията към продукта, включително по отношение на неразпространение на специфичния мирис на урината. В това отношение продуктите Seni са изключително разнообразни  и предлагат решения за хората, страдащи от инконтиненция, както в зависимост от степента на инконтиненция /капкова, лека, умерена или тежка/, така и в зависимост от функционалните възможности на потребителите – активни хора или лежащо болни. Фирмата предлага дамски и мъжки урологични подложки, пелени и урологично бельо за инконтиненция, както и специализирана козметика.

Тук е мястото да споделя моя опит в грижите за дъщеря ми. Първоначално използвах масово предлаганите продукти в аптечната и търговската мрежа, но с напредването на възрастта и физическото израстване се оказа, че изборът на качествени пелени за възрастни е много ограничен или по-скоро никакъв. Непропускането на отделената течност е благодарение на материал, който е на основата на найлона. Този материал не е препоръчителен като основна част от пелените, защото създава среда, в която кожата не може да диша и да поддържа нормална температура, което създава условия за мацерация на кожата. Мацерация се получава, когато се задържа течност в кожата, след което тя губи еластичността и защитните си сили. Със задържане на течност в кожата се създават предпоставки за раздразнение, бактериално възпаление, нарушение в храненето на кожата и на по-късен етап – декубитални рани.

За Seni разбрах от мои познати, които имаха дете със същия проблем като моето. Веднага забелязах предимствата – различните степени на попиваемост, хидрофобните странични прегради, които отблъскват влагата и не позволяват на течността да изтича, система, която разпределя равномерно течността, за да не се събира на едно място и да създава неудобство, не допускат и разпространение на неприятни миризми. Освен горепосочените предимства, продуктите на Seni са дишащи, което предотвратява дразненето на кожата, запарването и прекомерното изпотяване. Съдържат антибактериален агент, който осигурява бързо усвояване на течността (тя се превръща в гел) и намалява неприятните миризми. Всички продукти Seni са произведени без латексови елементи, което минимизира риска от алергии.

В серията Super Seni, която използвам, има четири вида пелени с различна степен на попиваемост. Тези опции дават възможност да се избира подходящия продукт в зависимост от това дали се използва през деня или през нощта. Ако няма възможност за честа смяна, може да се използва пелена с по-висока попиваемост. Това е подходящо за грижата за хора в медицински центрове и домове, в които болните са много, при неголям брой персонал, който ги обгрижва.

Друго важно предимство на Seni е тяхната еластичност и способността им да пасват на всяко тяло с еластичния колан и устойчивите лепенки, които не позволяват разместване. Seni са дискретни и в разновидностите им, подходящи за употреба през деня, не се забелязват дори и през тънки летни дрехи.

По отношение на финансовата част при избора на продукти за хора с инконтиненция, Seni е правилният избор, защото използването на продукти, които са на по-ниска цена, но не са качествени, неминуемо предизвиква мацерация на кожата, което от своя страна може да доведе до декубитуси. Този тип рани трудно се обработват, изискват месеци грижи, като трябва да се третират със специални медицински продукти, за които са необходими повече средства и усилия. Сумите, които се влагат за лекуването на тези усложнения са значителни. В медицината едно от златните правила гласи, че навременната и редовна профилактика спестява много време, усилия и финансови средства за последващо лечение.

В заключение следва да се отбележи, че използването на изпитани продукти като Seni е гаранция за по-качествен живот на нуждаещите се, осигурява по-лесни грижи и спестява много проблеми в бъдеще.

katalog Seni Tr

11.05.2022г.