В Павликени започна строителството на четири социални заведения за деца

Първа копка на нов Център за настаняване от семеен тип направиха в Павликени кметът инж. Емануил Манолов, заместник-областният управител Стефан Стефанов, директорът на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Тодор Тодоров и Емануил Петров от строителната фирма „Капитал груп“.

Сградата ще бъде построена с финансиране по Програмата за развитие на селските райони с 1,548 млн. лв. по проекта на Община Павликени: „Подкрепа за деинституционализация чрез изграждане на 2 броя Център за настаняване от семеен тип, 1 брой Защитено жилище и 1 брой Център за социална рехабилитация и интеграция на територията на град Павликени”.

Четири нови социални заведения за деца ще отворят врати в Павликени до юни 2015 г. Два центъра за настаняване от семеен тип, едно защитено жилище и център за социална рехабилитация и интеграция ще бъдат изградени по проекта. Три от сградите ще са нови, а ЦСРИ ще заеме източното крило на сградата, където в момента се помещава Комплексът за социални услуги в Павликени.

Зад КСУ ще бъде разположен единият ЦНСТ с капацитет в 12 места и 2 допълнителни за спешно настаняване. Вторият ЦНСТ със същия капацитет и Защитеното жилище за 8 деца ще бъдат изградени в парцел зад МБАЛ-Павликени.

„Община Павликени има една от най-развитите социални програми сред българските общини, с което силно се гордеем“, каза в словото си кметът инж.Емануил Манолов и посочи услуги като „приемната грижа“ за деца от домовете и „социален асистент“ за възрастни и самотни хора като добре познати на жителите на Павликени.

„Днес даваме начало на проекта с най-високо социално значение, което ще проличи в следващите години. За нас водещ приоритет в социалната сфера е да осигурим защитена среда за младите хора на Павликени. Това включва и децата, които са без родители, децата в неравностойно положение, децата, които имат нужда от специални грижи и обич“, каза още градоначалникът и благодари на екипът в общинска администрация, който е подготвил и защитил проекта.

„С отварянето на новите центрове ние ще отговорим на нуждите на обществото от модерни и сигурни социални заведения за деца. Заведения, която отговарят на най-съвременните стандарти за защитена среда и които осигуряват подкрепа и интеграция на своите обитатели.“, каза градоначалникът.

 

Източник: ДарикНюз

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории