В Южния парк на столицата ни – София ще бъде построен парк, напълно подходящ за деца с увреждания. Той ще бъде подарък от израелското посолство в България.

В началото на лятото през текущата 2018 година се очаква да започне строителството на уникален по рода си парк, който ще бъде напълно пригоден за деца с различни форми на увреждания. Паркът ще носи името „Йерусалим“, като зад неговото наименование стои една обща цел от изключителна важност – единство и приобщаване.

Паркът ще се състои от различни видове площадки и атракциони, в които участие ще могат да взимат децата с увреден слух, зрение или използващите инвалидни колички за различни нужди.

,,Важно е да се създаде публична среда, в която децата, всички те със своите различни възможности, да могат да си играят заедно. „, споделя Ирит Лилиан, посланик на Израел за България.

Плътно зад каузата стои посланикът на Израел за България – Ирит Лилиан, която издава част от архитектурните тайни на бъдещия проект. Проектирането на оградата ще включва елементи от Йерусалим, както и трите основни религии в света: християнство, ислям и юдаизъм. Паркът ще има 3 обособени части – образователна, музикална и част за различни забавления, включваща тунели, люлки и т.н.

„Става дума за единство и приобщаване. Става въпрос за света. Става дума за мира.‘‘, каза посланик Лилиан.

За осъществяване на предстоящата идея са нужни средства. На този етап израелското посолство е събрало сумата от 100 000 евро, но тя все още е недостатъчна. Очаква се до началото на летния сезон парите да бъдат събрани и строителството да започне.

Зад благородната кауза застават много хора – българи и евреи. Част от тях са архитектът Ицхак Липковицки, планиращ детския парк, който се включва доброволно в инициативата, българската компания Walltopia, както и организацията на евреите в България – „Шалом“. Отговорността за опазването на бъдещия парк от вандалски прояви ще бъде поета от Столична Община, чрез системи за денонощно наблюдение и други превантивни мерки.