„Хотел“ за деца с увреждания във Варна

Предвижда се във Варна да заработи „хотел“ за деца с увреждания. Все още идеята е съвсем сурова. Целта е в града да функционира Център за заместваща грижа, какъвто до момента не е имало. В него родителите, отглеждащи деца със специални потребности, ще могат да ги оставят за кратък период от време, обясни директорът на Дом майка и дете във „Виница“ д-р Стефка Джанкова. Центърът ще предложи необходимите условия за престой на децата с увреждания, както и специализирана медицинска грижа. Услугата ще бъде напълно безплатна за семействата. 

Все още е твърде рано да се прогнозира колко деца ще имат възможността да остават в него, посочи д-р Джанкова.

Не може да се отговори с абсолютна точност и на въпроса кога „хотелът“ ще бъде достъпен за децата със специални нужди. Това ще бъде възможно, когато тези в дома във „Виница“ бъдат изведени от него и настанени в къщички от семеен тип. Такива вече се изграждат от общината. Три от тях ще бъдат разположени в село Тополи, а по две – във „Владиславово“ и в селищно образувание „Изгрев“. Според д-р Джанкова процесът на извеждане на децата от институциите във Варна върви с добри темпове.

Създаването на център, в който родителите могат да оставят, макар и за кратко, своето дете с увреждане, е добре дошло за техните семейства. Диана Настева от фондация „Радост за нашите деца“ смята, че подобна услуга е абсолютно необходима.

Въпреки многото кампании и призиви, във Варна все още децата с увреждания не са желани за осиновяване, коментира д-р Джанкова. Все повече обаче са хората, които приемат да станат родители на хлапета от ромски произход.

 

Източник: ДарикНюз

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории