Варна – лидер в областта на доброволчеството у нас

Варна е водеща община в България в създаването на условия за рaзвитие на доброволчеството. Това стана ясно по време на кръгла маса „Младежко доброволчество в спорта“, която се проведе на 19 февруари 2014г. в София. Организатор на събитието е Асоциацията за развитие на българския спорт. В нея се включиха представители на министерството на младежта и спорта, Националната спортна академия, Националния център ”Европейски младежки програми и инициативи”, неправителствени организации.
Добрите практики в тази област на община Варна представиха Лилия Христова, директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт”, както и Нора Стефанова и Мирослав Тодоров от варненски НПО. Споделен беше положителния опит в работа на община Варна с младежкия сектор в областта на доброволчеството като модел за активно европейско гражданство и младежко участие. Като пример бе посочен най-големият младежки фестивал във Варна – „Фън сити“, който се реализира с помощта на над 50 доброволци – част от Общинска младежка доброволческа служба.
През м.г. 20 неправителствени организации приеха 103 доброволци чрез Младежка доброволческа служба. В летните доброволчески стажове се включиха 97 доброволци, които работиха в 12 институции в града. В организацията на Световните работнически спортни игри, на които Варна беше домакин и в които участие взеха над 3000 състезатели, се включиха около 50 варненски доброволци. През тази година предстои домакинството на Международната ветроходна регата „Тол шипс”, в която се очаква да се включат около 35 кораба от 11 държави, а участие ще вземат над 80 доброволци, предимно студенти от варненските университети.
Работата с младите хора е важен приоритетите за кмета Иван Портних. Доказателство за специалното внимание, което местната власт отделя на работата с тях, са предвидените средства в бюджета за тази година – 400 000 лева за младежки дейности и близо 1 милион лева за спорт.Международен проект „Младежки столици в действие” на стойност 192 528 евро пък Варна ще реализира съвместно с още пет европейски града. Активно върви и подготовката по кандидатстване за младежка столица на Европа през 2017 г.

 

Източник: Община Варна

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории