Дългогодишната идея за създаването на съоръжение от подобен тип е на финалната права в търсенето на финансиране по европейска програма, като се очаква до 2 месеца да бъде подписан договор и да се даде начало на строителството.

Голямата мечта на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ е на път да се сбъдне – преди близо 5 години бе създаден проект за център за подкрепа на малките герои, които се намират в последния рунд от борбата с коварните болести и са на път да я спечелят. Намерено е и място – два парцела в село Опицвет до Костинброд, където въздухът е чист и всичко е окъпано в зеленина и свежест.

С помощта на дарители през 2014 г. бяха открити спортната площадка и градините към центъра. Остава да се изградят къщите и останалата част от комплекса, където могат да се настанят до 40 души, на които ще бъде оказана физическа и психологическа подкрепа – както на децата, така и на родителите.

След години търсене на финансиране, проектът е близо до финализиране, а в най-скоро време ще бъде подписано и споразумението, даващо зелена светлина за започването на строежа. За пример ще служат подобни центрове в Германия и Италия, а основната идея е малките пациенти да бъдат разделени в няколко групи според възрастта им, както и групи за семейства или родители, загубили детето си в битката със заболяването, на които психолози ще подадат ръка за помощ.

Източник: http://uspelite.bg/vazstanovitelen-tsentar-za-detsa-s-onkologichni-zabolyavaniya-e-na-pat-da-stane-realnost-1

Дата: 16.02.2018 г.