За трета поредна година VIVACOM Регионален грант даде скорост на десетки уникални идеи на граждански организации от цялата страна да участват в конкурсната програма за финансова подкрепа. В рамките на третото издание на Програмата постъпиха рекорден брой кандидатури, които ще се надпреварват за финансиране и реализация – общо 329 проекта от 26 области от България.

Първият етап на инициативата за набиране на проектни предложения приключи на 12 януари 2018 г. Освен сдружения и фондации, регистрирани в обществена полза, активно участие в конкурсната фаза взеха и народните читалища и настоятелствата към училища и детски градини. Резултатите и от тази година показват висока активност за инициативи, насочени към местните общности, които ще се развиват в малки населени места и села.

Атрактивни, креативни и най-разнообразни са идеите на тазгодишните кандидатури. Част от проектите обръщат поглед към българските корени и народните обичаи, както и към инициативи, свързани с артистични прояви и културни събития с участието на местното население, социални активности сред и за природата, а други – са насочени към подкрепа на хора от уязвими групи, занимания с деца, четене, насърчаване на доброволчеството и благотворителността.

За Програмата телекомуникационната компания VIVACOM предоставя безвъзмездна помощ/грантове на граждански организации, читалища и настоятелства към училища и детски градини от цялата страна за проекти на местно ниво. Програмата се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.

Общата стойност на VIVACOM Регионален грант е 60 000 лева.

Финансирането за всеки проект може да бъде до 5 000 лева, като няма ограничения нито на броя проекти, които една организация подава, нито на това дали е била сред печелившите в предходна година, но само с идея, която е различна от вече подкрепената. Програмата ще подкрепи инициативи с продължителност до 1 година.

И в това издание, както в предходното, професионалисти и обществено значими личности от различни сфери участват в журито, което ще оценява проектите независимо. Тази година това са Ива Дойчинова – журналист; Жаклин Вагенщайн – създател на кинолитературния фестивал Синелибри и управляващ директор на издателство „Колибри“, Иван Кънчев – един от създателите на сдружение „Българска история“; Надя Шабани – директор на Български център за нестопанско право, които разработиха методологията за реализиране на гранта, и Мария Чернева – журналист в Българска национална телевизия.

Идеите, които бъдат одобрени и получат подкрепа, ще бъдат представени на www.vivacomfund.bg

Печелившите от Програмата идеи ще бъдат обявени през март 2018 г.

Източник инфоргафика: VIVACOM

 

Публикувано от: Български нестопански център