Всеки десети абитуриент тази година е изявил желание да продължи образованието и развитието си в чужбина. Други 8 процента са посочили, че биха последвали примера им в следващите 2-3 години. Това сочи проучване сред завършили средното си образование през този май, съобщи проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), цитиран от „Новинар“.
Данните показват, че се забелязва и голям процент на вътрешна миграция. Около 70 на сто от абитуриентите са посочили, че ще напуснат родните си градове, за да потърсят по-добро образование и реализация. 18% от тях се насочват директно към София, където са съсредоточени големите университети и компании.
Това от своя страна обезлюдява цели райони в страната, където остават предимно възрастни и по-малко образовани хора.
„Нашите деца не са емигранти по душа, а са по-скоро гурбетчии. Около 70 на сто от тези, които заминават в чужбина, казват, че имат близки и роднини, при които могат да отидат“, посочи проф. Дулевски.
Той добави, че едва 3 на сто от анкетираните са категорични, че не искат да живеят у нас поради много на брой социални и финансови причини. Сред тях са лошите пътища, транспортът, здравеопазването и корупцията в населените места, където живеят.
2/3 пък заявяват, че добре платена работа би ги задържала, въпреки че има много неща, които не не одобряват. 14 на сто признават, че отиват в чужбина в търсене на по-качествено образование. Интересен факт е, че колкото са по-високи успехът на ученика и образователният статус на семейството му, толкова по-ясно е изразено желанието за заминаване в друга страна.
Дулевски посочи още, че от началото на прехода българските емигранти са родили над 200 000 деца в чужбина, които вече се водят чужди граждани и най-вероятно никога няма да дойдат да живеят в България, а ще се развиват в страните, където са отишли родителите им.

Източник: Агенция Кросс

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

ГАЛЯ ЦВЕТАНОВА, КОЯТО НИ ДАВА ФОРМУЛАТА ЗА КАЧЕСТВЕНИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории