21.10. 21 г.

Със заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров се въведе задължителен „зелен“ сертификат за всички дейности на закрито. Мярката влезе в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък /21.10.21 г./. „Зелен“ сертификат се издава при завършен имунизационен цикъл, преболедуване на COVID-19, отрицателен PCR тест (за срок до 72 часа) или антигенен тест (до 48 часа).

„Въвежда се изискване за „зелен“ сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра (с изключение на аптеки, хранителни магазини и банки), фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки“, обясни Кацаров.

Работодателите и органите по назначаване във всички администрации организират работния процес на служителите като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява, гласи още заповедта на здравния министър. Тя ще бъде разпространена по-късно през деня. Препоръката на Кацаров е колкото се може повече услуги да бъдат онлайн.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в домове за социални услуги. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да работят при наличие на „зелен“ сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

„По отношение на училищата – във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 души население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията ще се разглежда по общини, а не по области. Целта ни е максимално да се продължи присъственият процес”, обясни Кацаров по време на извънредна пресконференция, която се състоян на 20 октомври.

Преустановяват се присъствените занятия на 50% в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Тогава училищата ще редуват паралелките – половината ще са онлайн, а другата половина – присъствено. Прекратяват се присъствените занятия на 50% в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, ако има отсъствия на над 20% от учениците в даденото училище или ако са поставени под карантина над 30 на сто от паралелките. В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, определен от директорите на съответните училища.

По време на пресконференция в Министерство на здравеопазването, преведена на 21 октомври, стана ясно, че документът, който се издава след поставяне на първа игла от ваксина срещу COVID-19, ще важи като зелен сертификат. Той ще е валиден един месец, докато се постави и втората доза и се издаде обичайния документ. Министър Кацаров обяви още, че срокът на сертификата за преболедуване вероятно ще бъде удължен от 6 на 12 месеца. До края на деня ще бъде обявено дали това предложение на здравните власти е прието окончателно.

Тестовете, които се правят на работното място, няма да важат за никъде другаде и няма да се регистрират в общата система, обявиха още здравните власти. Ако работник иска да се тества, за да ползва документа за друго място, трябва да го направи в лицензирана лаборатория. Резултатът от теста, направен на работното място, служи само като пропуск. Такива тестове ще бъдат предоставени и на домовете за възрастни хора.

Източник: Министерство на здравеопазването

С пълния текст на Заповед РД-01-856/ 19.10.2021 може да видите ТУК