В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова говори за възможните решения на възникналите проблеми с асистентската подкрепа:

По Закона за личната помощ хората с увреждания, които са с право на чужда помощ, трябва да получат асистентска подкрепа след оценка на индивидуалните им потребности. От действието на закона до края на 2020 година са изключени нуждаещите се, на които ТЕЛК/НЕЛК не им е определил ползването на асистенти, като и тези, които нямат експертно решение. Близо 13 хиляди болни и възрастни хора няма да получат подкрепа от личен асистент през първите два месеца на годината.

„За нас най-важно е да намерим решение за всеки един човек, който има необходимост от такъв тип услуга. За съжаление правният вакуум, който се случи заради приетия под натиск Закон за личната помощ ни изправи пред подобно предизвикателство, както отлагането на Закона за социалните услуги, защото Министерството на труда и социалната политика повече от 10 години, от 2007 година насам, изпълнява много успешно заедно с общините много инициативи – над 100 хиляди човека са минали през такъв тип услуги“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„Но за нас трайното решение на асистентската подкрепа е с влизането на Закона за социалните услуги, разработването на стандарт за такъв тип държавно делегирана дейност. И от началото на следващата година се надявам това да бъде факт“, подчерта зам.-министърът.

МТСП разчита на подкрепа от общините, които имат проекти за патронажна грижа.

Работна група подготвя предложения до министъра на труда и социалната политика. „Съвсем скоро ще може да стартира тази програма. Тя ще обхваща хората, които по Закона за личната помощ нямат възможност да ползват лични асистенти. За нас е важно трайно да решим проблема, а не ад хок с ежегодни програми“, каза Русинова.

„За момента в 157 общини се изпълняват проекти за патронажна грижа. Около 13 хиляди човека получават ежедневно до 2 часа на ден подкрепа от болногледач, от здравен асистент или от медицинска сестра. За момента има неусвоен финансов ресурс от почти 15 милиона“, изтъкна Зорница Русинова. През март отново ще бъде отворена процедурата за всички общини, които не са кандидатствали.

Цялото интервю можете да чуете ТУК.

Източник: БНР, 20.01.2020 г.