Интервю на Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика, за предаването „Беновска пита” по Канал 3

За нас е важно хората, които са с най-ниски пенсии да получават и допълнителна подкрепа от държавата, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.
Разходите за пенсия са голяма част от социалната политика. За това лято имаме увеличение с 5,7%. Това не е достатъчно, разбира се. За нас е важно хората, които са с най-ниски пенсии да получават и допълнителна подкрепа от държавата. Важно е тези, които живеят самотни и са в малки населени места да надградим социалния патронаж с домашен. Хора, които имат нужда от допълнителна грижа в дома, да получат до 2 часа, каза в предаването „Беновска пита” заместник-министърът.

Преценката за такава помощ ще бъде на общинските служби, но по критерий на министерството. Всеки един кмет е важно да може да подкрепи най-нуждаещите се. Голяма част от тези хора получават възможност и за топъл обяд. Патронажната грижа е насочена към всички общини в България, за съжаление около 30 общини не пожелаха да изпълняват това, каза още тя.

Източник: Канал 3, 23.06.2019 г.

Цялото интервю може да гледате тук.