Министерството на труда и социалната политика си е поставило амбициозни цели в аспектите ранно детско развитие, програмите „Независим живот“ и „Лични асистенти“, както и за минималната работна заплата.

В студиото на „България сутрин“ зам.-министърът на ресора Зорница Русинова информира какви са стъпките, които министерството смята да предприеме по тези въпроси.

По темата за инвестициите за ранно детско развитие тя подчерта, че съвместните усилия между социалната, образователната и здравната системи са от изключителна важност за този аспект.

„Предстои разработване на национална стратегия за ранно детско развитие“, съобщи гостът на Bulgaria ON AIR.

Минималната работна заплата от 2018 г. се увеличи на 510 лв., като тази стъпка, по думите на Русинова, освен че цели да покачи доходите, но също има намерението да окаже натиск върху възнагражденията във всички сфери.

„В предвидените за 3 години повишения с 10% на минималното заплащане ще гарантираме доходите на част от хората, които са с ниска степен на квалификация“, обясни зам.-министърът.

Зорница Русинова допълни, че темата за бъдещето на труда е една от важните теми, които ще се обсъждат на предстоящата през март конференция по време на европредседателството на България.

„Другият важен аспект е обсъждането на многогодишната финансова рамка и социалната такава на бюджета на Европа за следващите 7 години. За нас е от изключително значение разчитането на европейските средства“, конкретизира зам.-министърът, което доведе до въпроса за парите за лични асистенти.

Русинова заяви, че програмите „Независим живот“ и „Личен асистент“ не са прекратени.

Напротив, амбициите на ресора са те да продължат да се разширяват.

www.bgonair.bg