Приносът, с който България може да надгради дебата за Европейския социален стълб, е сред най-важните ангажименти на страната ни по време на председателството на Съвета на ЕС. Това каза заместник-министър Зорница Русинова по време на среща с национално представителните организации на синдикатите и работодателите, която се състоя днес в Министерството на труда и социалната политика.
По време на разговора беше обсъдено участието на социалните партньори в събитията от календара на Българското председателство в областта на заетостта и социалната политика и подкрепата им за изработване на национален план за прилагане на Европейския социален стълб.
България си е поставила за цел да завърши ангажиментите, които всички страни-членки на ЕС поеха при официалната прокламация на Стълба по време на социалната среща на върха в Гьотеборг, Швеция в края на 2017 г., каза Русинова. Важно е да се очертаят стъпките оттук нататък за прилагане на инициативата, добави тя.
Европейският социален стълб ще е основна тема на тристранната среща на върха по социалните въпроси през март в Брюксел. По време на форума европейските министри и социалните партньори ще обсъдят какво би било социалното измерение на многогодишната финансова рамка от гледна точка на ангажиментите за прилагане на Стълба. Надявам се, че социалното измерение на бюджета на Европа ще е видимо за всички, подчерта заместник-министър Русинова.
Тя добави, че календарът на Българското председателство включва конференция, посветена на Европейския социален стълб по темата на 27 юни в София. Сред най-значимите събития в него е и публичното обсъждане на бъдещето на Европейския социален фонд, което ще се състои на 15 и 16 февруари в София.
Национално представителните организации на синдикатите и работодателите ще имат активно участие и в международната конференция на тема „Бъдещето на труда“, която ще се състои на 21 и 22 март. Заключенията от форума ще бъдат представен по време на Съвета на ЕС по заетост и социална политика през юни в Брюксел.
източник: МТСП