На 17 юли 2015 г., заместник-министърът на труда и социалната политика, Зорница Русинова посети Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ в с. Атия, община Созопол. Цел на посещението беше да се видят условията, които Центърът предоставя на децата и младежите, настанени в него.
Услугата „Център за настаняване от семеен тип“ в с. Атия, община Созопол, е открита със заповед на кмета от 22 януари 2014 г., считано от 01.02.2014 г. Първите деца са настанени на 04.02.2014 г. Всички 11 обитатели на дома са с умствени и физически увреждания и са на възраст между 7 и 25 години. Настанените деца и младежи са насочени към ЦНСТ Атия след редица обследвания от експерти от вече закритите домове в с. Медвен, с. Кошарица, с. Искра и Бургас. Шест от хлапетата, които са в по-добро здравословно състояние, ходят на училище в съседния град Черноморец, където за тях е разкрита паралелка за ученици със специални образователни потребности. Останалите пет обитатели на Къщата всеки ден биват посещавани от специален педагог и учител по физическа култура и спорт. Това са децата и младежите с тежко здравословно състояние.
В Центъра работят 11 души, заедно с управителката, Лидия Дикова. Седем детегледачки осигуряват денонощна грижа. На разположение всеки ден са социален работник, възпитател и медицински сътрудник. Отделно децата посещават Центъра за рехабилитация и интеграция в Черноморец, където получават специализирана помощ. Храната се доставя от външна фирма, но в Къщата има печка, на която се приготвят някои от любимите ястия на обитателите й като баница и супа, често с помощта на самите тях. Персоналът ги учи да живеят колкото е възможно по-самостоятелно, пълноценно и, разбира се, безопасно.
Общата стойност на проекта е малко над 1.4 млн. лв. От януари 2015 г. издръжката на центъра в Атия вече се поема изцяло от Община Созопол.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Годишен доклад на Омбудсмана на Република България

Категории