Това е съвместен проект на Регионалната занаятчийска камара в града и община Пловдив. За целта държавата отпуска 100 000 лв. 20 майстори в техните ателиета, разположени на улица „Стръмна“ в Стария град и Бакаловата къща, ще предават уменията си на деца от различни пловдивски училища. Ще се изучават тъкане на хоризонтален и вертикален стан, изработване на художествена керамика, писани яйца, плъсти, кукли, дърворезба.

В Бакаловата къща в Стария град децата могат да избират между тъкане, кожарство и изработване на предмети от царевична шума. „Надяваме се да провокира интерес така както нашето любопитство ни е предизвикало и сме стигнали дотам да станем майстори така това любопитство, което ние имаме по някакъв начин да го предадем на децата“, каза майсторът на художествен текстил Елена Драмова. Оказва се, че към работата със стан проявяват интерес както момичета, така и момчета. „За момченцата им е интересно самата техника на работа, механиката как се случват, докато момиченцата те се вълнуват от цвета, от колорита“, каза майсторът на художествен текстил Елена Драмова. „Обясняваме им структурата на стана, най-лесните движение с най-лесната сплитка десен крак, дясна ръка совалката, ляв крак и те казват. Получава се и те сами проявяват желание да сменят цвят, да си правят композиции, показваме им вече и леко по-усложнени технологии“, каза майстор на художествен текстил и накити от мъниста Стоян Маринов.

Майсторът на кожени изделия Христо Войводов за първи път ще обучава деца. „Надявам се на тях да им хареса и да подбудя у тях една бъдеща изява в този занаят. Нашият път така е устроен, че първо ние се учим и после трябва ние да учим. Някои си мислят, че така гледаш нещо в интернет, копираш го, въпросът е детето или човека бъдещ занаятчия да изгради собствен стил, който е разпознаваем, защото най-лесно е да гледаме в интернет, да копираме и така нещата се размиват, докато създаването на собствен стил е доста трудно“, каза кожарът Христо Войводов. „Малко трудно става сприятеляването с материала, защото царевичната шума се работи мокра и се изискват умения, дечицата в момента общо взето не работят толкова много с ръцете си, но въпреки всичко по-леки неща могат да се изработят стига да имат търпението“, каза майсторът изделия от царевична шума Жулиета Георгиева. Жулиета често работи с деца и се възхищава на тяхното въображение „С дечица от музикалното училище правихме едни ето такива духчета. Децата си направиха духчето, но всяко едно духче, беше любимия им композитор и те го показаха чрез прическата, чрез изражението на лицето“, каза майсторът на изделия от царевична шума Жулиета Георгиева. Майсторите се надяват да запалят искрата към занаятите, а защо не и да намерят свои наследници. Занаятчийското училище ще отвори врати през месец март.

Източник БНТ