Започна изплащането на еднократните помощи на първите пострадали от наводненията лица

„Започва изплащането на еднократните помощи на първите пострадали от наводненията лица“, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, който бе в района на общините Мизия и Бяла Слатина на 7 август 2014 г. Заедно с министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, вицепремиерът се срещна с около 50-те човека от най – засегнатите къщи, настанени в детската градина в Мизия. На място представителите на изпълнителната власт посетиха и разкритата общинска кухня за осигуряване на храна.

„Първите 522 пострадали от наводненията лица и семейства от Мизия, Крушовица, Бяла Слатина и Борован ще получат помощта в размер до 325 лева утре, 8 август“, съобщи вицепремиерът. Той поясни, че останалите одобрени ще получат финансовата подкрепа във вторник, 12 август 2014 г. Очаква се около 1150 нуждаещи се лица и семейства от наводнените селища в област Враца да имат нужда от този вид подкрепа, до момента са приети над 700 молби.

Сумите се изплащат по заявения от лицата начин – по банков път, в пощенски клон и само при крайно извънредни обстоятелства на ръка. Във връзка с начина на получаване на парите и по повод на опитите за телефонни измами от страна на лица, представящи се за социални работници, уточняваме, че молби за еднократни помощи се приемат в разкритите приемни на Агенцията за социално подпомагане (АСП). В никакъв случай служители на АСП не се обаждат на гражданите по телефона във връзка с изплащането на помощите.

От днес се приемат молби за еднократна помощ и от граждани, чиято постоянна адресна регистрация не е на територията на община Мизия, но живеят там и са понесли щети от бедствието.

„Започва изграждането на фургонно селище за хората без подслон в пострадалите от наводненията райони“, обяви вицепремиерът Христосков. Той допълни, че се създава организация и се прави всичко всичко възможно училищата в района да бъдат ремонтирани и готови за началото на учебната година. Утре в града ще пристигне и министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

„На следващото заседание на Министерския съвет ще се вземе решение за отпускане на допълнителна финансова помощ за семействата на загиналите в наводненията“, каза вицепремиерът Йордан Христосков.

Близо 3000 души са в готовност да помагат в наводнените райони. Към настоящия момент общо 754 души, включени в програми за субсидирана заетост, са ангажирани в най – неотложните дейности в засегнатите селища. В Мизия и Крушовица те са 84, в Бяла Слатина и Борован – 345, във Враца -127 и Криводол – 189.

Осигурява се и допълнителен резерв от 2 163 безработни лица за оказване на помощ при преодоляване на бедствената ситуация. Това са хора, получаващи месечни социални помощи със задължение да полагат общественополезен труд 14 дни в месеца. Тяхното разпределение по общини е следното: 148 души в Мизия, 944 – в Бяла Слатина, 201 – в Борован, 499 – във Враца, 371 – в Криводол.

Агенцията по заетостта има готовност при необходимост да наеме още безработни лица по програми за субсидирана заетост за включване в дейностите по отводняване и почистване на засегнатите райони.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории