Заработиха два ЦНСТ в Шумен

Два от трите центъра за настаняване от семеен тип, които са изградени в Шумен по проект “Нов дом за нашите деца” вече заработиха. Това каза Петранка Петрова директор на Дирекция “Социална политика и здравеопазване“ в община Шумен.

Г-жа Петрова обяви, че центровете са започнали да функционират по време на представянето на общинската програма за закрила на детето за 2015 година пред постоянните комисии към Общинския съвет.

Функционират две от къщичките, които са за деца и младежи с увреждания.

В едната къщичка са настанени 13 деца, като едно от тях са от общността. В другия център са настанени 11 деца плюс 2 от общността, каза Петранка Петрова. Центровете са обезпечени с необходимите здравни специалисти, които да се грижат за децата.

Третият център за настаняване от семеен тип, който е за деца и младежи без увреждания, ще започне да приема обитателите си през май.

Единствената дейност, с която от общината срещат частични затруднения е транспорта на децата, настанени в центровете. “Децата се нуждаят от зъболекар например. Транспортната услуга не е включена в проекта. Но ние я осигуряваме транспорт, защото община Шумен има добре развита система в посока на социалните услуги”, каза Петранка Петрова.

Трите къщи бяха построени и обзаведени в края на юни 2014 година. Две от тях се намират в на ул. “Родопи” в кв. “Тракия”, третата е на ул. “Шуменска комуна” /до басейна/.

Центровете за настаняване от семеен тип бяха изградени за близо 2.2 млн. лв. по проект “Нов дом за нашите деца”, който е по Оперативна програма “Регионално развитие”. Къщичките имат застроена площ от 1585 кв. метра с 3 600 кв. метра дворно пространство.

Всеки един от центровете има по три апартамента с отделен вход, трапезария, санитарни помещения и общи части. Има денонощен надзор и медицинско обслужване. Предвижда се в тях ще бъдат настанени общо 36 деца с увреждания на възраст между 3 и 18 г.

От 19 октомври 2015 година издръжката на центровете ще стане делегирана от държавата дейност.

 

Източник: Топновини

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории