Строят защитено жилище в Благоевградско

Трето защитено жилище в село Раздол се строи, като в него ще се настанят 10 потребители с психически разстройства от Дома за за възрастни хора с психични разстройства в селището. Обектът се реализира по проект на Програмата за трансгранично сътрудничество България и Македония. Партньори по него са община Струмяни и македонската Карбинци.

Стойността на строително-монтажните работи е 408 766 лева. Ще се реконструира и модернизира съществувата общинска сграда, която някога е била читалище. Постройката е силно амортизирана и не ползва повече от 20 години, което налага основен ремонт.

Предвижда се да се осигури достъпна среда за хора с увреждания – доставка и монтаж на асансьор за достъп до втори етаж на сградата, да се изгради нова покривна конструкция, дървена обшивка и керемиди. На двата етажа на сградата ще има спални помещения, трапезария, кухня, санитарни възли, перално и гладачно помещение, склад за чисто бельо.

Постройкта ще се санира – външна топлоизолация, мазилка и боядисване, демонтиране на стари врати и прозорци и цялостната им подмяна с нови, ще се изгради нова електрическа и ВиК – инсталации, ще се облагороди двора с тревни площи и тротоарна настилка. В новото защитено жилище ще има и 6 души обслужващ персонал.

„Третото защитено жилище в община Струмяни е закономерна стъпка в осъществяването на социалната програма на община Струмяни. В двете защитени жилища на територията на общината са настанени 20 души. В дома за възрастни с психически разстройства са настанени 69 потребители и нашата задача е до 2015 година да останат не повече от 30 потребители. Останалите трябва да се изведат в защитени жилища, близки до семейната среда, с надеждата, че ще имат по-добри условия, ще ползват по-качествени услуги и ще се чувстват значително по-добре“, заяви кметът на общината Емил Илиев.

Източник: standartnews.com

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории